Skip to content

Autoimmunitet – vad gör man när kroppen angriper sig själv?

Jag led av otroligt mycket oro, rädsla och ångest för vad sjukdomen innebar för mig och min framtid. Jag minns att jag rensade min garderob och tänkte att jag gjorde min familj en tjänst,...

Ett av Funmeds fokusområden är autoimmuna sjukdomar. Har du hört begreppet tidigare? En autoimmun sjukdom innebär att det egna immunförsvaret angriper kroppens friska celler och vävnader så att de tar skada.  

Vilken typ av sjukdom som uppstår – och vilka symtom du får – beror på vilken vävnad i kroppen som angrips. Det kan vara lederna vid ledgångsreumatism, bukspottkörteln vid typ 1-diabetes eller sköldkörteln vid Hashimotos sjukdom. Förekomsten av autoimmuna sjukdomar har ökat kraftigt de senaste tjugo åren. I dag räknar man med att det finns 80 autoimmuna sjukdomar och att nästan var tionde person är drabbad. Många är mycket ovanliga, men en del räknas till folksjukdomarna. Exempel på autoimmuna sjukdomar är psoriasis, celiaki, MS och inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns och ulcerös colit. 

Funktionsmedicinsk behandling av autoimmuna sjukdomar 
De exakta orsakerna till autoimmuna sjukdomar är fortfarande inte helt klarlagda, men forskningen tyder på att det handlar om en kombination av arv, miljö och utlösande faktorer som infektioner eller andra påfrestande händelser. Några av de vanligaste faktorerna är genetik, miljöfaktorer, hormonella faktorer, infektioner och stress. 

På Funmed jobbar vi med funktionsmedicin och det betyder att vi ger oss ut på en jakt efter orsaken till just din autoimmuna sjukdom. Vi söker upp grundorsakerna och därefter gör vi vårt bästa för att åtgärda dem och reparera skadan, så långt det bara är möjligt. 

Här följer Idas egen fantastiska berättelse om sin hälsoresa och sitt tillfrisknande – från den akuta fasen vid beskedet, turerna i sjukvården, det första mötet med funktionsmedicin och fram till den plats där hon befinner sig idag. 

 Idas berättelse  
Jag var bara tjugoett år gammal när brevet kom. Som barn önskade jag ofta att jag skulle få brev med posten, men mina föräldrar berättade att posten vi fick oftast var räkningar. Just det här brevet innehöll ingen räkning, men innebar ändå det högsta pris jag någonsin betalat i livet.  

Brevet var från min läkare och innehöll ett besked om att jag hade en autoimmun sjukdom. Skräckslagen googlade jag vad det innebar och insåg snart att det värsta inte var symtomen eller sjukdomen i sig, utan vad den kunde leda till om jag inte behandlade grundorsaken.  

På vårdcentralen fick jag höra att jag inte kunde göra annat än att acceptera sjukdomen och vänta på att jag skulle behöva medicin. Den duktiga flickan i mig, hon som alltid suttit längst fram i skolan och frågat ”varför?”, ställde frågan även den här gången.  

Jag började söka efter kunskap, och det ledde mig till funktionsmedicin, en vårdmodell där man tar reda på varför man fått symtom eller blivit sjuk. Hoppet det ingav när jag kunde vända skuldkänslan över att ha drabbats av sjukdomen till en känsla av ansvar för att påverka det jag kunde, var enormt! Insikten att jag själv kunde göra något åt min situation blev vändpunkten för mig. 

 Jag önskar att min resa och mina erfarenheter kan bli ett svar på någon annans ”googling” – kanske din? Att du ska finna det hopp jag fann och förstå att du också kan påverkad din situation genom att gå till botten med orsaken till dina symtom. 
 
Så dåligt mådde jag innan Funmed 
"Jag led av otroligt mycket oro, rädsla och ångest för vad sjukdomen innebar för mig och min framtid. Jag minns att jag rensade min garderob och tänkte att jag gjorde min familj en tjänst, att de skulle slippa rensa den efter min bortgång" . 

Idag låter det absurt, även i mina öron, men jag vill inte förminska det jag kände. Jag visste heller inte varför jag fått Hashimotos och läste att det kunde bero på hjärntumör. Innan jag visste ”varför” var jag väldigt rädd och kände enorm maktlöshet. 

Där och då kändes det som om jag drabbades av allt dåligt som kunde hända. Som om det fanns en algoritm i livet, precis som i sociala medier, som gör att vi får mer av det innehåll vi väljer att gilla. Att vi får mer av det vi väljer att fokusera på i livet. Det fick mig att ifrågasätta mitt fokus och förstå vikten av att betrakta kropp och sinne som en helhet. Ett synsätt som Funmed förstärkte med sin kompetens. 

 Skillnaden mellan att få en diagnos och att få hjälp till en potentiell lösning 
Att få en diagnos kan kännas som en lättnad. Man får bekräftelse på att den där känslan av att något är fel i kroppen, den stämmer. Men jag insåg snart att jag inte nöjde mig med bekräftelsen – jag ville ha en lösning. 

När jag kom till Funmed och läkaren Peter Martin kände jag mig trygg och lyssnad på. Jag kände mig för första gången tagen på allvar och hoppfull inför att det kunde finnas en lösning på mina utmaningar.  

Jag skulle precis påbörja mina universitetsstudier och jag bekostade själv vården med mina besparingar. Det enda jag ville var att bli frisk, ingenting annat spelade någon roll. Man säger ofta att ”den som är sjuk bara har en önskan” och det var exakt så. Jag ville bli frisk och Funmed mötte mig i det. Jag fick hjälp att hitta de mest relevanta proverna och göra det så kostnadseffektivt som möjligt. Det kändes mycket seriöst.  

Jag hade en stark känsla av att jag kunde lösa detta, och att ha en partner som stöttade mig var enormt värdefullt. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag inte hade varit där jag är idag utan Funmed och stödet jag fick av Peter Martin.  

 Det bästa som hänt i mitt liv 
Det jag då trodde var det värsta som hänt mig har visat sig vara det bästa. Mitt autoimmuna tillstånd fick mig att hitta till NLP (neuro-lingustic programming), alltså förståelsen för hur kropp, själ och ande är ett och hur vi kan påverka den egna situationen. Det förde in mig på ett helt nytt spår och ledde till ett enormt intresse för wellness, biohacking, longevity och epigenetik. Jag har levt antiinflammatoriskt i snart tio år och det har förändrat mitt liv. 

 I samband med behandlingen på Funmed flyttade jag till en annan stad, för att studera. Varannan månad gick jag på kontroll på vårdcentralen. Efter en tid fick jag frågan ”Varför kommer du på kontroll? Vi ser inget avvikande i dina provsvar!” Mina värden stabiliserades sakta men säkert under behandlingen och jag slutade att gå på kontroller. 

Ju mer jag hanterade helheten och läkte orsaken till mina symtom – de grundorsaker Funmed hjälpte mig hitta – desto bättre mådde jag. Att läka tarmen har varit helt avgörande för min mentala, fysiska och spirituella hälsa.  

 Att känna till grundorsaken och förstå vad jag behövde göra har varit grundläggande. Jag har alltid haft lätt för att ge allt; i skolan, i karriären, i träningen. I allt jag tar mig för går jag in helhjärtat och gör det som krävs. Att veta att man springer i rätt riktning är avgörande, det är en viktig insikt för alla som vill ta tag i sin hälsa. Att ha funktionsmedicin som en kompass för rätt riktning skapar uthållighet. Det är utmattande att springa om man inte vet varför eller om det ens är åt rätt håll.  

Idag mår jag bättre än någonsin. Jag är symtomfri från Hashimotos sedan många år och har nästan glömt personen jag var när jag sökte hjälp. Jag har inte haft panikångest på sex år och har en helt annan uthållighet och motståndskraft idag, på alla plan. Mitt hår, som under den värsta perioden föll av och började få grå partier, är nu friskt och blondare än tidigare, trots att jag aldrig slingat eller färgat det. Efter att ha läst Harvardprofessorn David A. Sinclairs studier kring åldrande och hur vi kan revarsera det genom livsstil är jag övertygad om att det beror just på mina livsstilsval. 

Utan stödet från Funmed skulle jag inte vara där jag är idag. Det har varit ovärderligt att ha en partner som hjälpt mig att förstå att mina olika symtom inte var helt skilda saker, utan kom från samma grundorsak. Jag fick inte bara en diagnos, jag fick en lösning! 

Funmed går på djupet med dina hälsobesvär 
Idag vet vi att många sjukdomar och hälsobesvär har bakomliggande orsaker. När de identifieras ökar dina chanser dramatiskt att bli fri från dina symtom. Vi på Funmed är specialiserade på att hitta grundorsakerna och i många fall kan vi helt återställa våra patienters hälsa. 

Boka ett kostnadsfritt samtal och få upp till 50 % rabatt under november 
Just nu har Funmed ett fantastiskt erbjudande till dig och en vän, partner eller kollega. Gå ihop för att  få 50 procents rabatt på era provpaket när ni blir medlemmar hos oss.  Erbjudandet gäller på provpaket med pris upp till 19 990 kronor och gäller till och med den 1 december 2023. 

Får du inte med dig en vän på din hälsoresa kan du i stället ange koden DAILY 10 för 10 procents rabatt på ditt köp. 

Boka ett kostnadsfritt samtal med en av Funmeds sjuksköterskor för att få veta hur du kan få hjälp att optimera din hälsa. 

Cart

Your cart is currently empty.

Start Shopping

Select options