Skip to content

En enkel övning för att minska stress & öka mental hälsa?

Hur kan vi minska stress, öka självförtroendet och öka vår mentala hälsa? Vi lyfter en studie som visar på hur en enkel övning kan göra just det och ger dig våra bästa tips på...

Hur kan vi minska stress, öka självförtroendet och öka vår mentala hälsa? Vi lyfter en studie som visar på just det och ger dig våra bästa tips för att du ska sätta upp en enkel övning för att optimera optimism, sänka stress och maximera mental hälsa. 
Skulle du ta detta om det var ett piller? Något som enligt en studie i the Journal of Personality and Social Psychology visade kan: 
  • Reducera stress
  • Öka självförtroendet 
  • Minska smärta 
  • Öka motivation 
  • Hjälpa oss skapa nya relationer 
  • Öka sömnkvalitén 
Det är inte ett piller, utan en ‘pillar’ kallad daglig tacksamhetsövning. Det är nämligen vad studier visar att öva tacksamhet dagligen kan göra för oss. Studien visade även att det kan förändra hur vi ser på livet och göra oss mer optimistiska. 
Vi har listat våra topp tre bästa tips för att skifta ditt mindset och för att sätta upp en daglig tacksamhetsövning som håller över tid så att du kan hjälpa dig själv att må fantastiskt. 

Tre mindset shifts för att slå hål på dina believes
Nu vet du vad studier visar att daglig tacksamhet kan göra för dig, vad gör du då? Vi har listat några vanliga myter och hjälper dig att skifta ditt mindset för att börja.  
“Jag är självisk” - Det är själviskt att inte ge dig tiden 
Ger tanken på att du ska ge dig själv tiden dåligt samvete gentemot din omgivning? Vänd på det. När du vet vad det kan göra för dig, dina stressnivåer, din sömnkvalité och din motivation, vad skulle det innebära för din energi, din hälsa och den person du blir för dig själv och de omkring dig? När du har svaret på det; tänk om det då är själviskt av dig att inte ge dig själv den tiden. För du ‘tar’ inte tid, du ‘ger’. Det ger dig också förutsättningarna att ge mer till andra. 

“Jag har inte tid” - Det jag inte tid att inte göra det
“Jag har inte tid” är en vanlig ursäkt. Kanske är den helt sann. Du ‘har’ inte tid. Det är något du skapar. När du vet det och varför det är viktigt för dig att prioritera det, vad gör du då?

Se över din skärmtid och låna tid därifrån. Det lånet kommer att vara en besparing av både tid, hälsa och energi. Är skärmtiden idag noll minuter? Ta en minut och planera in fem minuter varje dag där du väljer att göra din dagliga tacksamhetsövning. Påminn dig om effekterna det kan ge dig, skriv ner varför det är viktigt för dig och kom ihåg att du är värd det. 
Byt ut ‘måste’ till ‘vill’
Vi tenderar att skapa onödigt motstånd mot det vi “måste” göra. Byt ord i din inre dialog och skifta “jag måste” till “jag vill”. Lägg till “...för att…” och öva på att göra detta. Tips: gör detta generellt i livet. Det kan också minska stress och öka mental hälsa.
Hur skapar jag en daglig rutin? 
Schemalägg tid i kalendern först på dagen
Det vi har i kalendern blir av och det som är vår prioritering lägger vi givetvis först på dagen. Du skapar då förutsättningar för att ingenting annat ska komma emellan. Gör det samma tid varje dag. Det kommer att göra det enkelt för dig.
Addera det till en vana du redan har 
Oavsett om du är medveten om det eller ej har du idag redan rutiner. Att borsta tänderna, dricka morgonkaffet eller åka kommunalt? Addera din morgonrutin till detta segment för att göra det till en naturlig del av din dag. 
Använd en guidad morning journal
Hur övar jag tacksamhet? Tänk om jag inte har någonting att vara tacksam över? Vilken fråga ska jag ställa mig? Hur mycket behöver jag skriva för att få effekt?
Detta är en av anledningarna till att vi skapar The Algorithms of life; en vacker table book med intellektet av en guidad morning journal. I denna är en av de dagliga frågorna: Vad kan du vara tacksam över idag? Anledningen till “kan” är för att påminna dig om att du har möjligheten att välja något, även de dagar då det inte känns så. Start small, it’s huge! 
Fokusera på de små sakerna som är stora; att du lever, doften av kaffe, vinden i ansiktet, kärleken till en familjemedlem eller att du kan se, smaka, dofta eller känna. När du skriver ner tre svar varje dag kommer det att bli enklare. Du blir bättre på det du övar på. Och kanske vill du öva tacksamhet, för att du minns vad studier säger att det kan göra för din mentala hälsa, minskad stress och ökad optimism?

Här hittar du vår vackra morning journal. Använd DAILY15 för 15 % rabatt. 
DOI: 
10.1037//0022-3514.84.2.377
10.1016/j.jpsychores.2008.09.002
10.1037/xge0001238
10.3389/fpain.2023.1140778).

Är du intresserad av att komplettera med terapi eller upplever att du behöver professionell hjälp? Kanske är terapi ett verktyg för dig? Meela har över 400 legitimerade psykologer och psykoterapeuter, som erbjuder terapi på plats eller digital terapi på över 22 olika språk. Matchas med din bäst lämpade psykolog, psykoterapeut, och terapimetod här.

Cart

Your cart is currently empty.

Start Shopping

Select options